Ligt de dader op het kerkhof?

 

‘De dader ligt op het kerkhof’ is een gezegde dat gebruikt wordt als de schuldige van iets niet te vinden is. Het kan daarbij gaan om onschuldige overtredingen, zoals het opeten van het laatste stukje chocola. Het kan ook gaan om serieuzere zaken zoals moord of doodslag. In de nog steeds niet opgeloste moordzaak van Wies Hensen hopen we dat de spreuk uiteindelijk niet opgaat. De dader moet gevonden worden. En gaat wat ons betreft ook gevonden worden.

 

Veel mensen in met name Budel helpen ons daarbij, maar ook tipgevers uit Weert, Valkenswaard en de Belgische grensdorpen. Waarvoor dank. Sommige van die tipgevers noemen concreet de namen van mensen die volgens hen bij de dood van Wies betrokken zijn. Bij verder speurwerk blijkt dat een aantal van hen al is overleden, een statistiek die natuurlijk leidt tot enige verwondering. Is het gewoon handig om de schuld bij iemand te leggen die al dood is? Of is het zo dat mensen die levensdelicten plegen zelf ook eerder het leven laten?

Het laatste kan zo zijn, het eerste is zeker niet zo. Mensen die over de drempel stappen en een zo concrete tip aan ons melden, hebben nagedacht over hun tip, soms een tijdje geworsteld of ze er wel mee moesten komen. Menigeen is ook over een schuldgevoel heengestapt, want als de tip waar is, heeft dat voor die ander grote consequenties. En ook als de tip na verder onderzoek niet waar blijkt, geeft dat geen fijn gevoel. Tipgevers beseffen dat en voelen dat. Toch weegt voor hen uiteindelijk zwaarder dat ze de zaak willen helpen oplossen. Ze zouden het zichzelf zeer kwalijk nemen als ze informatie bij zich houden en zo in de weg staan dat de familie van Wies eindelijk gaat weten wat er met hun zus en tante is gebeurd.

Even terug naar het gezegde ‘de dader ligt op het kerkhof’. Stel dat de dader daadwerkelijk al is overleden? Hij is dood. Begraven. Of gecremeerd. Wat dan? Als er een concrete verdachte is, dood of levend, zullen OM en politie altijd op zoek gaan naar diens DNA en vergelijken met het gevonden daderprofiel. Als blijkt dat de dader is overleden, zal net zo goed grondig worden gekeken of diens DNA-sporen nog ergens te vinden zijn. Wellicht hangt nog ergens een vest. Of rijdt een neefje nog rond in een nagelaten auto. De zaak zal echter niet voor het gerecht komen. En dus komt er ook geen veroordeling. Maar voor de familie Hensen betekent dit wel dat er eindelijk duidelijkheid is. De dader ligt dan niet meer op het kerkhof!

Tippen kan anoniem!

In een moordzaak een tip geven, is geen kleinigheidje. En het noemen van een concrete naam al helemaal niet. Iedereen beseft wat de consequenties zijn als de dader gepakt wordt. Ook kan angst een rol spelen, want wat als bekend wordt dat…

Besef dat je ook anoniem kunt tippen! Dat kan via ons tipformulier. Al eerder hebben we op verzoek van één van onze tipgevers een extra mogelijkheid gecreëerd om je tip anoniem per brief in te sturen. Wil je jouw informatie beslist alleen anoniem delen? Schrijf je tip zo concreet mogelijk op en stuur deze in een gesloten envelop aan:

 

Team wieshensen.nl

p/a Parochie Heilige Willibrord

T.a.v. dhr. Pastoor N. van der Sluis

Markt 55

5554 CA Valkenswaard

 

De parochie Heilige Willibrord staat erop hier te vermelden dat zij inhoudelijk niets met ons initiatief te maken heeft. Noch Pastoor Van der Sluis, noch een van zijn medewerkers, zal uw brieven openen of lezen. Alleen Team wieshensen.nl neemt kennis van jouw tip. Wil je niet per se anoniem tippen, gebruik dan onderstaand tipformulier.