Blog: Kermisexploitanten Karel en Mirna

Karel en zijn dochter Nathalie in hun gebakkraam.

DE BLONDE. DE DONKERE. IK ZIE ZE NOG VOOR ME!

Diverse getuigen hebben op 29 augustus 1989 Wies gezien in gezelschap van twee jongemannen. Maar niemand die de blonde man zo dicht in de ogen heeft kunnen kijken als Karel en Mirna van Hout, exploitanten van de draaimolen op de Budelse kermis. 

We treffen Karel en Mirna op de kermis in Hank. Ze staan hier de komende 5 dagen met een uitklapbare draaimolen. Daarnaast heeft het familiebedrijf, ook dochter Nathalie zit in de zaak, nog een oliebollenkraam en een attractie met zweefmolens. Destijds, in 1989 op de kermis in Budel, waren Karel en Mirna jonge dertigers. Ze weten zich nog heel goed te herinneren dat Wies en de twee jongemannen op hun attractie afkwamen.

Karel: “Wies kende ik al heel goed. Ze was een bekende verschijning in Budel en ik kon echt heel goed met haar overweg. Het was ‘een goei ding’, zoals we bij ons in Helmond zeggen.” Mirna: “Voor mij was het wel de eerste kennismaking met Wies. Er werd best veel over haar gesproken en dan ben je natuurlijk benieuwd hoe ze eruit ziet.”

Volgens Karel en Mirna was het drietal in een beste stemming. Karel: “Ja, ik denk wel dat ze al wat bier op hadden. De twee jongens kwamen zelfs de draaimolen op en die blonde ging op een van de hobbelpaarden zitten. Daar was ik uiteraard niet van gediend. Ik zal wel iets gezegd hebben van ‘hé joh, zie er eens af te kommen, het is voor kinderen’. Ze zijn ook gewoon weggegaan en ik heb ze daarna niet meer gezien.”

Toen Karel en Mirna enkele dagen later hoorden dat Wies was vermoord, zijn ze uiteraard flink geschrokken. Mirna: “Dat is verschrikkelijk en zeker dat je een van de laatsten bent geweest die Wies in levenden lijve heeft gezien.” Dat ook de vermoedelijke dader en zijn handlanger op hun draaimolen zijn geweest, is niet te bevatten. Karel: “Ik ben zelf 1,73 meter en ik had het gevoel dat die gasten wel iets groter waren dan ik. De blonde schat ik op 1,80 à 1,85. Hij had een flinke slag in zijn haar, tegen krullen aan. Het haar droeg hij tot op de schouders. En ik herinner me nog dat hij een lichte blouse aan had, met de mouwen opgestroopt.

De andere man was ook wel iets groter dan ik. Hij had donkerder haar. Een beetje borstelig. De blonde man zou ik zeker nog herkennen als ik nu een foto van hem zou zien. Het waren wat rouwere gasten, ik zie ze eerder in de bouw dan op de Technische Universiteit zal ik maar zeggen.”  Mirna: “Qua leeftijd schat ik ze iets jonger dan wijzelf. Ik denk dat ze toen ergens tussen de 25 en 28 waren. Ik hoop dat veel mensen nog eens in hun oude fotoboeken op zoek gaan naar zo’n flinke gast met dat opvallend blonde haar. Die moet je toch vinden!” 

Deel deze blog met uw volgers en volg ons op Facebook