Drieluik: Feiten, scenario's en vragen - Scenario 1
Vorige week hebben we voor jullie nog een keer de belangrijkste feiten over de moord op Wies Hensen op een rij gezet. Dankzij getuigen weten we dat Wies tussen 21.45 uur en 23.45 uur om het leven is gebracht. Maar de grote vraag is wat er precies in die twee uren is gebeurd. Vandaag gaan we in op een denkbaar scenario.
Deel 1 over de feiten gemist? Lees hier ons verhaal van 7 december jl.
SCENARIO 1: EEN VAN DE TWEE JONGEMANNEN IS DE MOORDENAAR VAN WIES.
In dit scenario hebben Wies en de twee mannen, nadat ze bij de draaimolen werden weggestuurd, het plan opgevat om naar de kermis in Dommelen te gaan, 18 km verderop. Tot dan toe hadden ze plezier gehad met elkaar en dan is het goed voor te stellen dat ze dat elders willen voortzetten. Dommelen stond, net als Budel, bekend om zijn gezellige kermis.
In dit scenario zijn de twee jongemannen op de Budelse kermis ook de mannen die nog geen twee uur later met hun bus op de Loonderweg stopten. Op de kermis in Dommelen zijn ze waarschijnlijk niet geweest. Het is onderweg in de bus al uit de hand is gelopen. Mogelijk heeft een van de mannen toenadering gezocht tot Wies. Al dan niet onschuldige avances zijn uitgelopen op een worsteling die Wies fataal werd. Op drie plekken op lichaam en kleding is bloed aangetroffen van een onbekende man. Wies is door verstikking om het leven gekomen.
Annelies, de zus van Wies, gaat uit van dit scenario. Ze gelooft niet dat de mannen die avond op stap gingen om iemand te verkrachten of te doden. Op de kermis in Budel hadden Wies en de mannen veel plezier. Ze gingen naar Dommelen om daar een gezellige avond voort te zetten. Hoe en waarom het onderweg zo mis ging, is de vraag. Mogelijk was een van de mannen uit op seks. Maar Annelies weet zeker dat Wies daar die avond niet op uit was. Twee dagen later had Wies namelijk een afspraak staan in een Maastrichts ziekenhuis om via kunstmatige inseminatie zwanger te worden. Moeder worden was heel belangrijk voor Wies.
Nadat de mannen constateerden dat Wies niet meer leefde, moeten ze enorm geschrokken zijn. Het is niet zo aannemelijk dat zij eerder op de avond van huis zijn gegaan met het plan iemand te verkrachten of te vermoorden. In de verbazing en mogelijk lichte paniek hebben de mannen niet veel tijd gehad om na te denken over de vraag wat te doen met het stoffelijk overschot. Bedenk dat het een doordeweekse avond was. De kans is groot dat de mannen de volgende ochtend gewoon vroeg op en naar hun werk moesten. De plek waar het lichaam van Wies gedumpt werd, lijkt door hen bewust uitgekozen. De plek aan de Loonderweg ligt net buiten het zicht van omliggende woningen. De mannen gingen gehaast te werk. Ze gooiden het lichaam en de kleding van Wies snel en ook wat lomp in de berm, vergaten daarbij de linkerlaars. Hierna reden ze met gedoofde lichten weg richting de Heikantstraat.
Ook dat wekt de indruk dat ze deze plek goed kenden. Het is denkbaar dat ze uit die omgeving kwamen of dat ze vanwege hun werk bekend waren met de wijk Schepelweyen waar in die tijd veel gebouwd werd. In dit scenario zoeken we vooral naar de oudere en lawaaierige bestelbus met aan de rechterkant een rolluik (of iets wat daar op leek) en aan de linkerkant een schuifdeur. Het moet een bus geweest zijn met een bouwjaar uit de jaren ’70. Een bus die ook opviel doordat ze opvallend veel herrie maakte.
Behalve de bus zoeken we uiteraard ook naar de twee jongemannen, destijds midden tot eind twintig. Nu zijn het mannen van eind vijftig of begin zestig. De ene man was ca.175 cm en had donker ‘borstelig’ haar. De andere was groter, zo’n 185 cm, en hij had opvallend blonde krullen tot op de schouders. Met name de blonde man moeten mensen zich herinneren.
Ondanks alle publiciteit heeft geen van beide mannen zich ooit bij de politie gemeld. Hun signalement, in combinatie met de bestelbus, brengt hopelijk mensen ook na zoveel jaren op gedachten. We vragen twintigers van toen nog eens op zoek te gaan in jullie geheugen én in jullie fotoarchief. Kijk nog eens goed naar oude foto’s uit de jaren ’88 en ’89. Foto’s van sportteams, van schoolklassen, van de Dorpszeskamp of van een evenement of muziekfestival. Als dit scenario waar blijkt te zijn, ligt de oplossing in jullie herinneringen én jullie fotoarchief.
Volgende week in deze blog een tweede denkbaar scenario. Nadat Wies en de twee mannen bij de draaimolen zijn weggestuurd, zijn zij ieder hun eigen weg gegaan. Wies is snel daarna iemand tegen het lijf gelopen die met haar dood te maken heeft. - Heb jij zelf een idee over wat er gebeurd kan zijn en wil je dat met ons delen? Typ je scenario en mail het ons via het onderstaande tipformulier. Ben je niet zo’n schrijver? Bel dan met 06 21540213 en deel je scenario met ons, dan werken wij het voor je uit.