Wie was Wies Hensen?
Wies Hensen (32) komt uit een gewoon, Budels gezin. Vader Sjeng is buschauffeur, moeder Annie zorgt voor het huishouden. Het gezin telt drie meisjes. Annelies is de oudste. 2,5 jaar later, op 7 februari 1957, wordt de tweeling Vera en Wies geboren.

Zowel Annelies als Vera trouwen jong en krijgen allebei twee kinderen. Wies blijft vrijgezel. Ze werkt lange tijd als huishoudelijke hulp bij de Paters van Weert. Later verdient ze haar inkomen door op te passen op kinderen in haar buurt, maar zeker op haar neefjes en nichtjes. Voor hen is het een feest als ze door tante Wies opgehaald én verwend worden.

In het weekend gaat Wies veel op stap. Ze komt graag ‘ruig’ voor de dag, meestal gekleed in een leren jas, met zwarte laarzen en opvallende ringen en kettingen. Veel mensen in het uitgaansleven in Budel en Weert kennen haar.

29 augustus 1989: nog één keer kermis vieren
Als kind al hield Wies enorm van de kermis.

De tweeling Vera en Wies in de draaimolen

In de aanloop naar de Budelse kermis van 1989 was ze echter meer bezig met de wens om moeder te worden. Haar zus Annelies steunde die wens van harte, en was er van overtuigd dat Wies een hele goeie moeder zou worden. Voor donderdag 31 augustus stond een afspraak gepland in het ziekenhuis in Maastricht. Wies zou dan proberen via kunstmatige inseminatie zwanger te worden. Nadat eerder een poging was mislukt, was ze vol hoop dat het dit keer goed zou gaan.

Op de Budelse kermis van 1989 wilde ze nog een keer ouderwets genieten. Dinsdag 29 augustus moet ze rond 18.30 uur vanuit haar huisje aan de Anna van Saksenstraat naar het kermisterrein gelopen zijn. Op zeker moment hebben getuigen haar gezien in het gezelschap van twee jongemannen. Geen van de getuigen herkende deze mannen. Waarschijnlijk kwamen ze dus niet uit Budel.

Beide mannen werden geschat op midden twintig. Ze hadden een lichte huidskleur. Een van de mannen was 1,80m à 1,85m lang. Een man met opvallend blond en krullend haar tot op de schouders. Mogelijk was dat haar zelfs gepermanent of geblondeerd. De andere man was iets kleiner, hij had donker en volgens getuigen wat ‘borstelig’ haar.

21.45 uur
Het lijkt er op dat Wies en de twee mannen veel plezier met elkaar hadden. Ze waren in een jolige stemming waarbij de blonde man zelfs in de draaimolen op een hobbelpaard stapte. De exploitant was daar niet van gediend en stuurde het drietal weg. Dat was omstreeks 21.45 uur. Daarna zijn ze niet meer op de Budelse kermis gezien.

23.45 uur
Tegen middernacht laat in het buitengebied van Dommelen een buurtbewoner zijn hond uit. Hij ziet dat over de Loonderweg vanuit Riethoven een volgens hem al wat ouder werkbusje aan komt rijden. Het busje maakt veel herrie. Merk, type en kleur van het busje kan hij niet zien, wel ziet hij dat aan de rechterkant een soort rolluik zit.


Even verderop stopt het busje, nét op een plek waar het uit het zicht is van omliggende huizen. De buurtbewoner hoort diverse deuren open- en dichtslaan waaronder een schuifdeur. Ook hoort hij gerommel in de laadruimte. Een paar minuten later rijdt het busje met gedoofde lichten weg richting Heikantstraat. Pas voorbij de Dommel gaan de lichten aan.

 

Woensdagochtend 30 augustus, 8.00 uur
Twee fietsers worden op weg naar hun werk overvallen door een regenbui. Onder de beschutting van een paar bomen besluiten ze hun regenpak aan te trekken en doen dan een vreselijke ontdekking. In de sloot in de berm ligt het lichaam van een naakte vrouw. Ze heeft alleen nog haar witte sportsokken aan. Om haar heen liggen haar spijkerbroek, leren body-warmer, een aansteker en één laars. De linker laars ontbreekt. De mannen doen het enige juiste: de politie bellen.

Politieonderzoek

Meteen die ochtend doet de recherche aan de Loonderweg onderzoek. Aan een van de vingers van de vrouw vindt ze een ring met de initialen M.L.H.: Marie-Louise Hensen, de officiële naam van Wies. De link naar Wies Hensen kan de politie dan nog niet leggen. Het is uiteindelijk een aansteker in haar broekzak, met het logo van het Budelse café Lucky Bar, die de politie op het spoor van haar identiteit zet.

De recherche gaat zorgvuldig te werk. Forensisch rechercheur Koos van de Griend haalt met behulp van folie sporen van het lichaam en de kleding van Wies. Die sporen zullen jaren later, in 2019, helpen om alsnog het DNA van de vermoedelijke dader vast te stellen. Ook worden de bandensporen van het busje veiliggesteld én schoensporen, vermoedelijk van het merk Adidas.

Conclusies die uit onderzoek naar boven komen:

  • Wies blijkt door verstikking om het leven gekomen. Ook is ze seksueel misbruikt. Maar verkracht is ze niet.
  • Haar portemonnee en contant geld heeft Wies nog bij zich, waardoor de politie roof als motief uitsluit.
  • De Loonderweg is een achteraf landweggetje waar je alleen komt als je er bekend bent. Forenzen uit Valkenswaard en omgeving gebruiken de weg als sluipweg richting Eindhoven.
  • In 1989 zocht de politie de dader in eerste instantie vooral in Budel, met name door de aangetroffen aansteker van een café in Budel én door een anonieme tip die in de richting van enkele mannen uit Budel wees. Later blijkt dat die mannen het niet geweest kunnen zijn. In 2019 geeft de toenmalige leider van het coldcase team aan de dader eerder in Valkenswaard en omgeving te zoeken.

2019: het NFI kijkt opnieuw naar alle sporen

In 2019 krijgt het NFI de vraag om de in 1989 vastgestelde sporen nog eens met nieuwe technieken te bekijken. Het NFI slaagt er in een bruikbaar DNA profiel te maken. Op Wies’ hand, achter op haar broek en op haar sok is bloed van een onbekende man aangetroffen. Gezien die plekken gaat de politie er van uit dat het om het DNA van de dader gaat.

Uiteraard checkt de politie of het aangetroffen DNA voorkomt in de databanken in Nederland. Ook in de databanken in Duitsland en België wordt gezocht. Het levert helaas geen match op. Ook wordt het DNA profiel vergeleken met het DNA van de mannen die in 1989 werden gearresteerd. Ook hier geen match.

2021: een ongekend publiciteitsoffensief

Openbaar Ministerie en politie besluiten in 2021 een groot publiciteitsoffensief te starten. Doel is dat mensen weer over de zaak gaan praten en met nieuwe namen van verdachten komen. Als die nieuwe namen komen, kan de politie hun DNA vergelijken met het gevonden DNA.

Met toestemming van het Openbaar Ministerie zet de politie een uniek middel in. Op de Budelse kermis staat 4 dagen een Mobiel Media Lab van de politie waarin bezoekers door een Virtual Reality-bril kunnen kijken naar de plaats delict. Ook verschijnen een 4-delige podcastserie en een interactief filmpje op Youtube. Daarnaast werden nog folders en flyers verspreid. Op de website van de politie verschijnt een speciale pagina www.politie.nl/wieshensen . Dankzij de campagne kwamen zo'n 200 nieuwe tips binnen. Helaas is de zaak nog niet opgelost! Het betekent dat de mannen die verantwoordelijk zijn voor de dood van Wies nog steeds vrij rondlopen.

Alleen al voor haar nabestaanden en vrienden uit die tijd moet er duidelijkheid komen in deze zaak. Wilt u informatie of tips over de zaak delen met de politie, gebruik dan de link https://tinyurl.com/mt5cnvx5 .Of bel de gratis Opsporingstiplijn 0800-6070 of tip anoniem via Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800 – 7000. 

2023: een nieuw burgerinitiatief, gericht op de twintigers van toen.
Medio 2023 starten communicatie-onderzoeker Joop Donkers en Sander Meyer (www.coldcasezaken.nl) een nieuw initiatief. Doel is om de twintigers van eindjaren ’80 opnieuw bij de zaak te betrekken. Er móeten mensen zijn die herinneringen hebben aan het bestelbusje, aan de twee jongemannen of aan de combinatie daarvan.


We vragen de twintigers van toen nog eens op zoek te gaan in jullie geheugen, én in jullie foto-archief. Kijk nog eens goed naar oude foto’s uit de jaren ’88 en ’89. Foto’s van sportteams, van schoolklassen, van de Dorpszeskamp of van een evenement of muziekfestival. We hopen met name dat jullie actief zoeken naar:

  • een destijds al wat ouder en lawaaierig busje met rechts een soort rolluik en links vermoedelijk een schuifdeur. De eigenaar van dit busje heeft zich tot nu toe nooit bij de politie gemeld. Ook niet de persoon die in de late avond van 29 augustus 1989 met dat busje op de Loonderweg heeft gereden. We willen meer weten over dit busje. Welk merk of type kan dit geweest zijn? In welke branche werd het busje gebruikt? Wie was de eigenaar? Wie reed er die avond mee? Allemaal informatie die uiteindelijk kan leiden naar de dader(s).
  • de twee jongemannen met wie Wies destijds op de Budelse kermis is gezien. Beiden werden geschat op begin- tot middentwintig. Een van hen werd geschat op 1,80m à 1,85m. Hij had opvallend blonde haren met krullen tot op de schouders. Mogelijk was dat haar geblondeerd en/of gepermanent. Deze blonde man was op 29 augustus 1989 op de Budelse kermis met een vriend, 1,70m à 1,75m met donker, door getuigen als ‘borstelig’ omschreven haar. Geen van beide mannen heeft zich ooit bij de politie gemeld. Belangrijk te melden dat niet iedere blonde man meteen verdachte is. Het gaat uiteraard om de combinatie van de twee mannen en het bestelbusje.

De gevraagde informatie is nodig om te achterhalen wat er precies op die avond van 29 augustus 1989 is gebeurd en wat heeft geleid tot de dood van Wies Hensen. De eigenaar of berijder van het bestelbusje heeft zich nooit bij de politie gemeld. Hetzelfde geldt voor de 2 jonge mannen. We kennen dus niet hun verhaal over wat er na het vertrek van de Budelse kermis precies is gebeurd.

De daders zijn na 29 augustus 1989 ‘gewoon’ verder gegaan met hun leven. Hoe anders is dat voor de familie van Wies, die al 35 jaar in onzekerheid leeft. Pas als zij weten wie de dader is, kunnen ze het verlies eindelijk echt gaan verwerken.

In augustus 2023 lanceerden we de website www.wieshensen.nl en een speciale pagina op Facebook. Het initiatief krijgt alle steun van de familie van Wies, die ons ook van foto’s en informatie over Wies heeft voorzien. We hebben ons plan ook gedeeld met de politie Oost-Brabant. De politie staat sympathiek tegenover ons initiatief maar is in bredere zin nog bezig te bepalen hoe ze met dit soort vormen van burgerparticipatie om wil gaan. Dat betekent dat wij niet kunnen beschikken over informatie uit het dossier anders dan al door de politie zelf in de publiciteit is gebracht. Het betekent ook dat wij geen zicht hebben op de tips die het publiek in al die jaren met de politie heeft gedeeld. Onze aanpak is er op gericht om de twintigers van eindjaren '80 opnieuw bij de zaak te betrekken. Denk met ons mee. Graaf nog eens diep in je herinneringen. Daar moeten beelden zitten van het oude busje en van de twee jongemannen waarvan er een best een opvallend signalement heeft. We vragen jullie actief met ons mee te denken en jullie ideeën met ons te delen via het tipformulier.

Wij willen een aanvulling zijn op het onderzoek van de politie. We nemen dat onderzoek niet over. Tips kun je altijd rechtstreeks aan de politie sturen. Gebruik daarvoor de link https://tinyurl.com/mt5cnvx5 . Of bel de gratis Opsporingstiplijn 0800-6070 of tip anoniem via Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800 – 7000.