NOG 2 SCENARIO’S OVER – WIE HET WEET MAG HET ZEGGEN!

In december begonnen we aan een serie blogs: de feiten – scenario’s – onze vragen aan publiek én politie. Die serie ronden we nu af. In grote lijnen komen we op basis van de bij ons bekende feiten én bij ons binnengekomen tips uit op twee scenario’s.

HET SCENARIO ‘VALKENSWAARD’ Lees ook: Drieluik: Feiten, scenario's en vragen - Scenario 1 

Wies is op dinsdagavond 29 augustus op de Budelse kermis gezien in het gezelschap van twee mannen die, volgens meerdere getuigen, niet uit Budel kwamen. Het drietal was in een jolige stemming. Een van de mannen klom bij de draaimolen op een schommelpaard. Reden voor de exploitant om het drietal weg te sturen. Dit was om ca 21.45 uur. Er hebben zich geen getuigen gemeld die Wies daarna nog gezien hebben.

Twee uur later stopt op een onverlichte plek aan de Loonderweg in Dommelen een oud en lawaaierig bestelbusje. Een buurtbewoner hoort deuren open- en dichtslaan en gerommel in de laadruimte. Het busje rijdt met gedoofde lichten weg. Precies op die plek vinden fietsers de volgende ochtend om 8.00 uur in de sloot het ontkleedde lichaam en de kleding van Wies.

Uitgangspunten in dit scenario:

· Wies had haar portemonnee met geld nog bij zich. Roof was dus niet het motief. Hoewel de stemming op de kermis nog goed was, is het onderweg mis gegaan, mogelijk doordat een vrijage uit de hand liep. Op het lichaam van Wies is DNA aangetroffen op drie plekken. De politie spreekt van een daderprofiel.

· Op de Loonderweg kwam je alleen als je er bekend was. De dumpplek ligt net buiten het zicht van omliggende huizen. Om er in het donker met gedoofde lichten weg te kunnen rijden, moet je de situatie ter plekke goed kennen.

· Wies woog ca 100 kg. Haar lichaam til je niet zomaar even alleen uit de auto in de sloot. Er zijn waarschijnlijk twee (of meer) mannen bij betrokken.

· Gezien de korte tijdspanne van 2 uur tussen het moment bij de draaimolen en het stoppen van het bestelbusje lijkt het logisch dat het om de mannen gaat met wie Wies ook op de Budelse kermis is gezien.

· Aan het eind van de Loonderweg ga je of rechtsaf naar Valkenswaard of linksaf naar Waalre. In dit scenario zoeken we twee mannen die destijds woonden in Valkenswaard of Waalre.

· Man 1 was ca 180 à 185 cm. Hij had opvallend blond haar, met slag of met krullen, tot op de schouder. Man 2 was iets kleiner. Hij had donker, door getuigen als ‘borstelig’ omschreven haar. Beide mannen worden door de exploitant van de draaimolen en zijn vrouw geschat op eind twintig. Ondanks alle publiciteit heeft geen van beide mannen zich ooit bij de politie gemeld.

· Dan het busje. We zoeken een busje met een bouwjaar uit de jaren 70. De getuige heeft geen merk, type of kleur kunnen onderscheiden. Wel meende hij te zien dat het busje aan de rechterkant een soort rolluik had.

 

VRAGEN
· Wie kan ons helpen aan concrete informatie over deze twee mannen. Destijds eindtwintigers. Hun signalement, in combinatie met de bestelbus, brengt hopelijk mensen ook na zoveel jaren op gedachten. We vragen twintigers van toen nog eens op zoek te gaan in jullie geheugen én in jullie fotoarchief. Kijk nog eens goed naar oude foto’s uit de jaren ’88 en ’89. Foto’s van sportteams, van schoolklassen, van de Dorpszeskamp of van een evenement of muziekfestival.

· Wie kan meer vertellen over het bestelbusje en over de personen die er destijds mee reden.

· Verder hebben we nog een concrete vraag aan de politie. Destijds is met folie sporenonderzoek gedaan op het lichaam en de kleding van Wies. Zijn daarbij sporen veiliggesteld die iets zeggen over de sector of het soort werk waarvoor dit busje werd gebruikt?

tekst gaat door onder foto

HET SCENARIO ‘BUDEL’
Een ander scenario is dat Wies en de twee mannen, nadat ze bij de draaimolen werden weggestuurd, ieder hun eigen weg zijn gegaan. De twee jonge mannen zijn niet meer op de Budelse kermis gezien. Het is dan waarschijnlijk dat zij hun voertuig opzochten en uit Budel vertrokken. Wat niet zo goed is te begrijpen, is dat zij zich, ondanks alle publiciteit, nooit bij de politie hebben gemeld.

Wies was zeker nog niet uitgefeest. Het is ondenkbaar dat ze nog wel op de kermis of in een kroeg was zonder dat iemand haar daar opgemerkt heeft. Maar er heeft zich niemand gemeld die Wies na 21.45 uur nog heeft gezien.

Bij ons heeft zich recent wel een anonieme tipgever gemeld met het volgende verhaal:
‘Wies is nog een café ingedoken en daar haar moordenaar tegen het lijf gelopen. Het was nooit de bedoeling haar te vermoorden. Maar een vrijage liep vreselijk uit de hand. Ik weet wie de dader is en wie er ook bij betrokken waren. En van andere mensen die weet hebben van wat er is gebeurd. Alle namen heb ik ook bij de politie gemeld.”

Uitgangspunten in dit scenario:

· Ook in dit scenario is roof niet het motief geweest. Wies had haar portemonnee met geld nog bij zich.

· Op het lichaam van Wies is DNA aangetroffen op drie plekken. De politie spreekt van een daderprofiel.

· In dit geval is Wies dus in Budel zelf om het leven gebracht. Waarom als dumpplek gekozen is voor de Loonderweg in Dommelen is niet helder. Dichterbij Budel zijn veel betere plekken waar het lichaam minder snel zou zijn ontdekt.

· De vraag is welk vervoermiddel is gebruikt. Het kan zijn dat ook in het Budelse scenario gebruik is gemaakt van het oude, lawaaierige bestelbusje. Maar er is ook een tipgever die om 6.15 uur in de ochtend een VW Golf met Duits kenteken zag rijden die kwam uit de richting van de dumpplek. In de auto zaten drie mannen. Zie blog scenario 3.

VRAGEN

· Wie heeft meer informatie over dit Budelse scenario en wil dat met ons delen. Dat kan ook anoniem via ons tipformulier.

· Wie herinnert zich een VW Golf met Duits kenteken. Mogelijk ging het om een auto die gebruikt werd op de kazerne in Budel. Of om een auto van iemand die woonde in de wijk Schepelweyen (of daar op bezoek kwam).

Tot slot.

Deze zaak kan opgelost worden met jouw tip. Vertel wat je weet, dat kan ook anoniem via ons tipformulier! Dat de dader zelf zwijgt, begrijpen we. Maar het zwijgen van mensen die meer weten is van een andere orde. Met jouw zwijgen kies je er ook voor om de familie van Wies al 35 jaar in onwetendheid te houden. De vraag is of het niet tijd wordt om voor hen te kiezen.