Blog Sander Meyer (coldcasezaken.nl)

Hallo iedereen, ik ben Sander Meyer, de oprichter van coldcasezaken.nl. Een aantal maanden geleden werd ik door iemand gevraagd of ik interesse zou hebben om de moordzaak van Wies Hensen te belichten en om wellicht samen wat onderzoek naar de zaak te doen. De man die mij deze vraag stelde was Joop, de initiatiefnemer van deze zoektocht. Hij was vlak daarvoor op mijn website gekomen, en had het idee dat ik misschien wel iets kon bijdragen. 

Coldcasezaken.nl is een website die eind juli 2022 door mij is opgericht, en waarop ik op een zo gedetailleerd mogelijke manier over onopgeloste moord- en verdwijningszaken schrijf. Na het halen van mijn diploma particulier onderzoeker zocht ik een manier om iets te betekenen voor de vele cold cases in Nederland, en zo kwam ik op het idee om coldcasezaken.nl te beginnen. Naast dat het een plek is waar mensen over een zaak kunnen lezen, is het voor getuigen ook mogelijk om hun informatie (anoniem) te delen via het online contactformulier dat onder iedere pagina beschikbaar is. Nu de website een jaar bestaat kan ik zeggen dat er volop gebruik wordt gemaakt van die mogelijkheid, en dat er al veel tips zijn binnen-gekomen. De tips worden altijd aandachtig door mij gelezen, en ik stuur ze ten alle tijden door naar de juiste personen bij de politie. Op het moment van schrijven staan er 170 onopgeloste zaken op de site, en is de website opgenomen in de Koninklijke Bibliotheek, waardoor de inhoud digitaal nationaal erfgoed is geworden. 

In het eerste jaar na de oprichting heb ik veel nieuwe mensen leren kennen. Naast Joop, waar ik inmiddels een goede band mee heb opgebouwd, heb ik ook contact gekregen met (oud) politiemensen, personen die bij justitie hebben gewerkt, mensen uit de media, en natuurlijk ook met veel nabestaanden. Soms komt het voor dat ik zelf ook onderzoek doe naar een zaak. Dat doe ik dan als burger, en ik heb daarbij geen inzicht in bijvoorbeeld politiedossiers, of sommige andere databases. In de meeste gevallen doe ik onderzoek met iemand die ik inmiddels als collega ben gaan zien. Ik heb het gevoel dat ik met coldcasezaken.nl iets heb neergezet waar de maatschappij nog veel aan kan hebben, en ik ben ervan overtuigd dat de website in de (nabije) toekomst zal zorgen voor heropende onderzoeken, en wellicht ook oplossingen. 

Wat heeft mij ertoe gezet om mij in te zetten voor cold case zaken? Eerlijk gezegd ben ik altijd geïnteresseerd geweest in misdaad en de bestrijding daarvan. Als kind had ik al een sterk gevoel voor rechtvaardigheid, en dat is met de jaren alleen maar groter geworden. Het laatste zetje dat ik nodig had om iets met dat gevoel te doen, kwam eigenlijk van de verschrikkelijke aanslag op Peter R de Vries op  6 juli 2021. Hoewel ik hem daarvoor nooit echt in het bijzonder had gevolgd, was ik erg geschrokken van de moordaanslag, en volgde ik het nieuws over zijn situatie op de voet. De emotionele uitzendingen die eigenlijk meteen diezelfde avond overal op tv te zien waren, zorgden bij mij ook voor emoties, en ik kreeg de drang om zijn programma 'Peter R de Vries, Misdaadverslaggever' terug te kijken op Youtube. Het werden geen 1, 2 of 3 afleveringen, maar ik kan wel zeggen dat ik er al snel tientallen heb bekeken, en inmiddels trouwens wel honderden denk ik. Zijn vastberadenheid, dapperheid en onvermoeibare inzet voor slachtoffers en nabestaanden zorgde er bij mij voor dat ik me ook wilde gaan inzetten voor onopgeloste zaken. Ongeveer een maand na zijn tragische overlijden ben ik met de studie particulier onderzoeker begonnen, in de hoop dat het me zou voorbereiden op het onderzoeken van cold cases. De studie ging eigenlijk vooral over wat je als 'prive detective' wettelijk gezien wel en niet mag, en ik heb naderhand niet het idee dat ik veel opsporingstechnieken heb geleerd. Maar toch ben ik blij dat ik de studie gedaan heb, want het heeft me wel geleerd waar de grenzen zijn. De melding dat ik mijn diploma had gehaald kwam precies op de sterfdag van Peter. Ja, verklaar me voor gek, maar dat doet dan wel wat met me. Gewoon omdat ik Peter echt een grote held vind. 

Wat ik hoop te bereiken met mijn betrokkenheid in project WiesHensen.nl, is simpel. Ik wil dat we de dader(s) vinden. Haar familie heeft al zo lang moeten wachten op antwoorden. Ik kan mij voorstellen dat zij nog vaak denken aan Wies, en dat de moord heel veel impact heeft gehad op hun leven. Het lijkt me haast niet te verkroppen dat iemand je familielid vermoord en daar vervolgens mee weg lijkt te komen zonder bestraft te worden. Voor de familie wil ik dat de zaak eindelijk wordt opgelost. Maar ook voor Wies zelf. Ze leeft niet meer, dat weet ik. Maar ik denk altijd maar zo: Als iemand mij ooit zou vermoorden, wil ik óók dat mensen de dader grijpen en opsluiten. En als dat onderzoek stil komt te staan, wil ik ook dat er mensen zijn die blijven doorzoeken. Die mensen zijn wij in dit geval. Ik, Joop, en iedereen die meehelpt zijn 'die' mensen. U dus ook. Dank daarvoor.

Ik hoop dat u naast het steunen van dit project, ook coldcasezaken.nl zou willen volgen op Facebook.