WIE DOORBREEKT HET ZWIJGEN? DE ZWAKSTE SCHAKEL, OF DE STERKSTE SCHAKEL?

Meer dan 500 mensen lazen de blog ‘Puppy Love’. Onder hen, zoals verwacht, veel mensen uit Budel. Maar ook mensen uit Weert en Neerpelt. Met dank aan onze tipgever, die al een flinke tijd geleden een keurig lijstje met namen afleverde aan de politie. Pas veel later kwam hij ook met die informatie bij ons. Het ‘nalopen’ van al die mensen is een zaak van de politie. Verwacht van ons niet dat wij bij mensen aan gaan bellen of ze op straat confronteren om de waarheid te achterhalen. Is niet ons werk. Mogen we ook niet. We weten dat de politie op het gebied van cold cases kampt met onderbezetting, maar deze informatie is zo concreet dat we echt hopen op gerichte actie, én op een doorbraak.

Wat wij zelf bovenal blijven doen, is vragen stellen. In de hoop dat mensen met antwoorden komen. Welk scenario uit-eindelijk waar zal blijken, in alle gevallen zijn er mensen die meer weten maar die tot nu toe zwijgen. Waarom niet een keer dat zwijgen doorbreken? Wil je niet de zwakste schakel zijn? Of wil je juist een keer de sterkste schakel zijn?

In deze blog stellen we heel specifiek drie vragen, aan verschillende personen die ieder op een andere manier een rol hebben gespeeld op de avond van de moord.

Vraag 1 stellen we rechtstreeks aan de berijders of de eigenaar van het oude en lawaaierige busje. Het busje dat tegen middernacht stopte op de Loonderweg, precies op de plek waar de volgende ochtend het lichaam en de kleding van Wies werden gevonden. Er zijn grofweg drie mogelijkheden:

1. De mannen in dit busje hebben ook de moord op Wies op hun geweten. Het verklaart waarom ze zich nooit bij de politie hebben gemeld. Als ze nog leven, zullen ze dat waarschijnlijk ook nu niet doen.

2. Wies is inderdaad vanuit dat oude busje gedumpt. Maar de mannen die haar dumpten, zijn niet de moordenaar(s). Mogelijk hebben ze beloofd deze ‘dienst’ te verrichten en hebben ze daar ook een aardig centje voor gebeurd. Maar past het om er na 35 jaar nog steeds het zwijgen toe te doen? Waarom de dader(s) beschermen? Wordt het niet tijd te kiezen voor de familie van Wies die onderhand wel eens wil weten wat er gebeurd is?

3. Wies is helemaal niet met dit busje vervoerd. Waarom het busje precies op die plek is gestopt, is een vraagteken zolang de mannen zich niet met hun verhaal melden. Mochten zij zelf niet meer leven, wil dan een van hun vrienden of familieleden zich melden met het verhaal. Mag anoniem. Wij willen slechts duidelijkheid. Zodat we niet meer naar die mannen en dat busje hoeven te zoeken.

Vraag 2 stellen we aan de chauffeur en inzittenden van de VW Golf met Duits kenteken. Die auto reed op 30 augustus 1989 om 6 uur vanaf de Loonderweg de wijk Schepelweijen in. Ook deze mannen hebben zich nooit gemeld. Als de mannen niets met de moord te maken hebben, hopen we dat ze dat alsnog doen.

Vraag 3 stellen we aan de mensen die de avond van de moord in de Lucky Bar waren. Gewoon om gezellig een pilsje te drinken, om lol te maken. Niets mis mee. Na onze laatste blog heeft zich niemand bij ons gemeld om het verhaal te ontkrachten. Zo van ‘ik was daar die avond en ik weet zeker dat er niets is gebeurd!’.

Van deze mensen willen we weten of het scenario van de tipgever waar is. Of is het een ‘broodje aap’ verhaal? Ook in dat geval is het goed als iemand daar helderheid in brengt. Het scenario van de tipgever? Lees: Wieshensen.nl | Wiet het weet mag het zeggen

Maar wat als de tip wel klopt? Dan moeten we erg wennen aan de gedachte dat minstens 20 mensen erbij waren, of er weet van hebben. Geen van die mensen heeft zich bij ons gemeld. Dat die mensen nog steeds zwijgen kan te maken hebben met de druk die hen die avond door de dader(s) is opgelegd. Het is voor te stellen dat geen van hen de zwakste schakel in het bondje wil zijn. Maar ben je wel de zwakste schakel als je gewoon de waarheid vertelt? Beter laat dan nooit. We weten niet waar de dader zoveel loyaliteit aan verdiend heeft. En of die loyaliteit ook na 35 nog steeds zo zwaar moet wegen. Met je  zwijgen kies je er immers ook voor dat de familie van Wies nog steeds niet weet wat er is gebeurd. De familie heeft daardoor nooit een echt rouwproces kunnen doormaken. Het zou ze zeer gegund zijn dat iemand gaat spreken. En zich daarmee de sterkste schakel toont!

Team wieshensen.nl